filtrovaná káva
pochádza z Japonska a vznikla v roku 1921
Hario v preklade znamená “Kráľ skla”
podľa materiálu: porcelánové, plastové, kovové ale aj sklenené drippre na kávu,
v roku 2005 uzrela svetlo sveta prvá finálna verzia “véšesťdesiatky”,
označenie V60 predstavuje dve základné vlastnosti tohto drippera,
“V” popisuje jeho kónický tvar v tvare písmena V, číslo 60 zase udáva uhol, ktorý zvierajú steny drippera,
na vnútornej strane jeho stien nájdete rebrá v tvare špirály,
vďaka nim sa filtračný papier neprilepí celou svojou plochou o stenu drippera, čo zabezpečí tok vzduchu a urýchli prietok vody kávou. Rebrá sa na spodku drippera zbiehajú do jedného veľkého otvoru, cez ktorý vyteká pripravená káva,
potrebné pomôcky: V60, filtračný papier (od značky Hario alebo od iného výrobcu), mlynček, kanvicu s tenkým hrdlom, váhu, stopky a hrnček alebo dekantér,
príprava filtrovanej kávy je precízny a zložitý proces, preto odporúčame vážiť vstupnú gramáž kávy, objem (alebo skôr hmotnosť) použitej vody a čas extrakcie,
recepr prípravy kávy V60
16 g káva —> 240 ml voda (94°C)
19 klikov na mlynčeku Comandante (570 mikrónov)
0:00 – 0:30 70 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 70 ml (pomalý krúživý nálev)
1:00 – 2:00 100 ml (pomalý krúživý nálev a zamiešanie)
finálny čas extrakcie: cca 2:45