Kávovník je ovocná drevina z rodu dvojklíčnolistových rastlín z čelade Rubiaceae, pôvodom z Afriky. Najlepšie sa mu darí v tropickom a subtropickom pásme a v zásaditej sopečnej pôde bohatej na minerály a iné živiny. V závislosti od odrody môže vyzerať kávovník ako malý krík, ale aj ako veľký, až 10-metrový strom. Jeho listy sú sýto zelené a lesklé a v závislosti od odrody môžu mať až 20 cm.
Kávovník sa rozmnožuje semenami zo zrelých kávových čerešní a od jeho zasadenia po prvú úrodu môžu prejť až 4 roky. Po 4 rokoch kvitnú na kávovníku zhruba 3-krát za rok biele kvety, ktoré za 2 - 3 dni opadajú a na ich mieste sa začnú tvoriť malé zelené bobule – kávové čerešne. Čas, za ktorý čerešna dozreje, záleží od množstva faktorov, ako je druh a odroda kávovaníka, kvalita pôdy, vlhkosť vzduchu, intenzita slnka, množstvo zrážok a nadmorská výška. Spravidla to trvá od 7 do 15 mesiacov, a čím dlhšie čerešňa zreje, tým lepšie. Za dlhší čas dokáže nasať z pôdy viac živín a cukornatosť zrna sa výrazne zvyšuje každým mesiacom.
Arabika
Štatisticky najpopulárnejší druh kávy. Samozrejme platí v závislosti od toho, koho sa pýtate, avšak mnohí kávoví nadšenci uprednostňujú používanie zŕn Arabica kvôli jej chuti. Zrná Arabiky majú sladšiu a komplexnejšiu chuť, ktorú môžete piť priamo. Zaujímavosťou je, že aj keď je najobľúbenejšia, nemá toľko kofeínu ako Robusta. Arabica obsahuje približne 1,2 % – 1,5 % kofeínu, kým Robusta až 1,7 % – 4 %.
Robusta
Zatiaľ čo Arabika je najobľúbenejšia, Robusta je lacnejšia a silnejšia. Vďaka svojej horkej chuti sa Robusta zvyčajne používa na espresso nápoje a v zmesiach instantnej kávy. Ak vám pondelkové ráno zaostáva, siahnite po šálke kávy, ktorá obsahuje zrnká Robusta. Ich vysoký obsah kofeínu vás okamžite prebudí!
Rodzielom medzi Arabicou a Robustou sme dokonca venovali vlastný článok, ktorý si môžete prečítať tu: Arabica vs Robusta.